Menu Zavřeno

Svíčková z hovězího masa

Svíčková z hovězího masa

Ingredience – 6 porcí

2 plátky citronu, 100 g špeku, 1 ks smetana ke šlehání,  špetka soli, 100 g celeru, 3 ks mrkve, 3  lístky bobkového listu, 100 g másla, 2 l vody, 2 ks petržele, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce cukru, 1 ks cibule. maso hovězí zadní 600 g.

Postup přípravy

V pekáči si necháme rozpustit máslo. Veškerou zeleninu očistíme, nastrouháme, cibuli pokrájíme na půlkolečka. Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme nakrájeným špekem.
Zeleninu přidáme do pekáče k máslu. Zeleninu osmahneme, přidáme bobkový list, nové koření, 2 plátky citronu a prošpikované maso. Maso krátce orestujeme ze všech stran, podlijeme 0,6 l vody, pekáč přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 2 – 4 hodiny, dokud maso nezměkne.
Poté maso z pekáče vyndáme a nakrájíme na plátky, vyndáme bobkový list, nové koření i plátky citronu. Zeleninu přendáme do hrnce a rozmixujeme do hladké kaše tyčovým mixérem. Přilijeme vodu a přivedeme k varu.
Zatím si v jiném kastrůlku necháme rozpustit kousek másla, přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat a přilijeme 33 % smetanu ke šlehání. Tuto směs přilijeme k zelenině. Svíčkovou na smetaně necháme povařit a podle potřeby přihustíme jíškou, dochutíme solí, cukrem a citronem.
Nakrájené maso vložíme do omáčky a prohřejeme. Tímto je svíčková na smetaně hotová.
Svíčkovou na smetaně z hovězího masa podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem. Na talíři zdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.