Gulášová polévka s bramborem
Suroviny
300 g hovězího masa (přední, ořez)
1 l hovězího vývaru
250 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce protlaku
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř
Postup
1 Maso nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte najemno nasekanou cibuli a na mírném plamenu ji nechte pomalu zezlátnout (asi 10 minut).
2 Zvyšte plamen. K cibuli přidejte maso, okmínujte, osolte a orestujte spolu s cibulí. Maso bude pouštět šťávu, která se bude postupně odpařovat a mírně připékat na dně hrnce (to je dobře). Restujte tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevyvaří a na dně hrnce nezbude nic jiného než připečená zlatohnědá šťáva a tuk (to je to obligátní „vyrestovat na tuku“ z kuchařek).
3 V tu chvíli přidejte protlak a prolisovaný česnek. Společně promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte mouku s mletou paprikou a znovu promíchejte.
4 Vše zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k pomalému varu. Povařte asi 15 minut. Poté přidejte brambory, majoránku a uvařte do změknutí.