Kulajda

Kulajda

 

 

Ingredience: 4 porce

 

1.5 l vody, 500 g oloupaných brambor, 2 hrsti sušených hub, 0.5 lžičky kmínu, 200 ml tučné zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 svazek čerstvého kopru, 4 vejce, cukr, sůl a ocet na dochucení

 

Postup přípravy:

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby, kmín a dvě lžičky soli. Vaříme dál, dokud nebudou brambory měkké.

Do zakysané smetany poté zašleháme mouku a přidáme ji do hrnce. Vaříme spolu dále alespoň 10 minut.

Na konci do kulajdy přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí, cukrem a octem. Kulajda by měla být výrazná a sladkokyselá.

Polévku podáváme velmi horkou. Do každého talíře pak vyklepneme jedno vejce.