Balkánský džuveč.
- půl kilogramu masa – klasické jsou vepřová plec nebo libový bůček,
- dále dvě větší cibule,
- tři paprikové lusky,
- tři větší rajčata,
- sůl, případně trochu pálivé papriky nebo pepře,
- asi 100 ml oleje
- a 400 g suché rýže.
- Cibuli oloupeme a pokrájíme, dáme zvolna smažit na olej.
- Maso očistíme a velmi drobně nakrájíme.
- Když je cibule zlatá („šustí“), přidáme maso.
- Opečeme, aby se zatáhlo,
- posolíme a dále opékáme, až se na dně vytvoří slabě zlatá vrstva výpeku z masa a z cibule.
- Pak zalijeme vodou, aby bylo maso zpola ponořené, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu a dusíme téměř do měkka.
- Rýži propereme v teplé vodě, až z ní vytéká jen čirá voda.
- Papriky nakrájíme na tenké proužky a rajčata na drobné kousky. Někdo doporučuje předem rajčata spařit a oloupat, ale vzhledem k další použité zelenině je to celkem zbytečné – jen zvýšíme podíl vlákniny.
- Když je maso poloměkké, přisypeme zeleninu. Chvíli mcháme, aby trochu zavadla.
- Pak nasypeme rýži a přilijeme horkou vodu – dvojnásobek objemu rýže.
- Chceme-li mít pokrm ostřejší, můžeme přidat mletý pepř nebo ještě spíš mletou pálivou papriku, ale s citem.
- Zvýšíme teplotu, směs uvedeme do prudkého varu, snížíme teplotu na střední hodnotu a za občasného promíchání pět minut vaříme „klokotem“.
- Pak teplotu stáhneme na minimum (jednička na elektrickém sporáku), přiklopíme poklicí a necháme patnáct minut dusit.
- Nebo pokrm po pěti minutách prudkého varu přendáme do trouby vyhřáté na 100 stupňů a necháme v ní 15 minut dusit.