Menu Zavřeno

Balkánský džuveč

Balkánský džuveč.

  • půl kilogramu masa – klasické jsou vepřová plec nebo libový bůček,
  • dále dvě větší cibule,
  • tři paprikové lusky,
  • tři větší rajčata,
  • sůl, případně trochu pálivé papriky nebo pepře,
  • asi 100 ml oleje
  • a 400 g suché rýže.
  • Cibuli oloupeme a pokrájíme, dáme zvolna smažit na olej.
  • Maso očistíme a velmi drobně nakrájíme.
  • Když je cibule zlatá („šustí“), přidáme maso.
  • Opečeme, aby se zatáhlo,
  • posolíme a dále opékáme, až se na dně vytvoří slabě zlatá vrstva výpeku z masa a z cibule.
  • Pak zalijeme vodou, aby bylo maso zpola ponořené, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu a dusíme téměř do měkka.
  • Rýži propereme v teplé vodě, až z ní vytéká jen čirá voda.
  • Papriky nakrájíme na tenké proužky a rajčata na drobné kousky. Někdo doporučuje předem rajčata spařit a oloupat, ale vzhledem k další použité zelenině je to celkem zbytečné – jen zvýšíme podíl vlákniny.
  • Když je maso poloměkké, přisypeme zeleninu. Chvíli mcháme, aby trochu zavadla.
  • Pak nasypeme rýži a přilijeme horkou vodu – dvojnásobek objemu rýže.
  • Chceme-li mít pokrm ostřejší, můžeme přidat mletý pepř nebo ještě spíš mletou pálivou papriku, ale s citem.
  • Zvýšíme teplotu, směs uvedeme do prudkého varu, snížíme teplotu na střední hodnotu a za občasného promíchání pět minut vaříme „klokotem“.
  • Pak teplotu stáhneme na minimum (jednička na elektrickém sporáku), přiklopíme poklicí a necháme patnáct minut dusit.
  • Nebo pokrm po pěti minutách prudkého varu přendáme do trouby vyhřáté na 100 stupňů a necháme v ní 15 minut dusit.