Králík na smetaně.

Ingredience – 6 porcí

2 plátky citronu, 100 g špeku, 1 ks smetana ke šlehání,  špetka soli, 100 g celeru, 3 ks mrkve, 3  lístky bobkového listu, 1 kg králíka, 100 g másla, 2 l vody, 2 ks petržele, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce cukru, 1 ks cibule.

Postup přípravy

V pekáči si necháme rozpustit máslo. Veškerou zeleninu očistíme, nastrouháme, cibuli pokrájíme na půlkolečka. Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme nakrájeným špekem.
Zeleninu přidáme do pekáče k máslu. Zeleninu osmahneme, přidáme bobkový list, nové koření, 2 plátky citronu a prošpikované maso. Maso krátce orestujeme ze všech stran, podlijeme 0,6 l vody, pekáč přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Poté maso z pekáče vyndáme a naporcujeme, vyndáme bobkový list, nové koření i plátky citronu. Zeleninu přendáme do hrnce a rozmixujeme do hladké kaše tyčovým mixérem. Přilijeme vodu a přivedeme k varu.
Zatím si v jiném kastrůlku necháme rozpustit kousek másla, přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat a přilijeme 33 % smetanu ke šlehání. Tuto směs přilijeme k zelenině.Králíka na smetaně necháme povařit a podle potřeby přihustíme jíškou, dochutíme solí, cukrem a citronem.
Naporcované maso vložíme do omáčky a prohřejeme. Tímto je omáčka hotová.
Králíka na smetaně podáváme s karlovarským knedlíkem nebo houskovým knedlíkem. Na talíři zdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.

Categories: Recepty