Znojemská hovězí pečeně
Ingredience – 4 porce
800 g hovězího zadního masa, 3 středně velké cibule, 80 g slaniny nebo špeku, sůl, mletý pepř, 4 lžíce oleje nebo sádla, 2 lžíce hladké mouky, 5 lžic nakrájených sterilovaných znojemských okurek
Doporučená příloha
houskový knedlík, rýže
Postup
- Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme ho slaninou, kterou jsme si předem nakrájeli na drobné hranolky. Aby se nám se slaninou lépe pracovalo, můžeme ji na chvilku odložit do mrazničky.
- Prošpikované maso osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme v hrnci na rozpuštěném sádle nebo oleji. Jakmile se maso zatáhne, vyjmeme ho z hrnce ven.
- Oloupanou cibuli najemno nasekáme a na výpeku z masa za stálého míchání orestujeme do pěkné zlatohnědé barvy. Barva cibuledělá i barvu omáčky, proto je potřeba míchat poctivě a cibulku nepřepálit. K cibuli můžeme před koncem restování přidat lžíci drobně nakrájené slaniny. Zlepší se tím vůně i chuť omáčky.
- Cibulkový základ na omáčku zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání ji orestujeme a poté podlijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme.
- Do omáčky vložíme opečený kus hovězího masa a pod poklicí zvolna dusíme tak dlouho, dokud maso nebude dokonale měkké, tj. cca 1 hodinu.
- Okurky nakrájené na drobné kostičky osmahneme na pánvičce s kouskem slaniny a poté je přidáme do hotové omáčky.
- Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
- Hovězí maso po znojemsku podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží. Trochu okurek se slaninou si můžeme nechat stranou a omáčku jimi posypat.