RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM
INGREDIENCE
rýže, kulatozrnná – 300 g
mléko – 1 a 1/2 l
vejce – 4 ks
cukr krystal – 6 lžic
máslo – 100 g
sůl – 1 špetka
švestkový kompot
cukr vanilkový – 1 ks
na vymazání formy
máslo – 1 kousek
na posypání hotového nákypu
cukr moučkový – na posypání
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Rýži důkladně propláchneme, zalijeme horkým mlékem, osolíme a vaříme doměkka. Během vaření promícháme, aby se rýže nepřipálila. Necháme zchladnout.
2. V misce utřeme máslo s cukrem i vanilkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky s cukrem promícháme se zchladlou rýží a opatrně vmícháme bílkový sníh. Vymažeme pekáček či zapékací formu, na dno dáme vrstvu rýže, na rýži poklademe švestky a zakončíme vrstvou rýže.
3. Přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů, později odklopíme (orientujte se dle vlastní trouby). Hotový nákyp by měl mít zlatavý povrch. Nákyp rozdělíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.