Vepřová kýta na smetaně

Vepřová kýta na smetaně

 

Suroviny

600g vepřové kýty v celku, sůl, pepř, 40 g sádla, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel,

kousek celeru, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, cukr,

masový vývar, 30 g hladké mouky, 2,5 dl smetany, citrónová šťáva, zelená petrželová nať.

Postup přípravy receptu

Maso osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran na rozehřátém sádle. Maso vyndáme, vložíme nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou zeleninu, přidáme koření a maso vložíme zpět, podlijeme masovým vývarem, přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a pečeme asi 90 minut.

Měkké maso vyndáme, odstraníme koření, trochu mrkve odložíme, šťávu se zeleninou rozmixujeme. Zahustíme moukou a povaříme.

Přidáme smetanu, osladíme, okyselíme citrónovou šťávou. Závěrem přidáme do omáčky nakrájenou odloženou mrkev a drobně naseknou petrželovou nať.